WikiTan techniek


Go to content

Main menu:


uitlijnen stuuras

4 cilinder > Rayon II > stuurinrichting

Erik-Jan Zurcher
Mijn 15-6H van 1954 stuurt heel precies en heeft geen stuurspeling, maar de stuurstang (en dus het stuur) heeft wel speling ten opzichte van de buis waardoorheen hij loopt. Aan het stuur is een zijdelingse beweging van 4 millimeter mogelijk. Ik weet niet hoe ernstig dit is, maar het voelt onprettig aan. Heeft iemand een idee hoe dit te corrigeren is?

Louis Baars
In de buis zit een rubber ring die de zijdelingse speling opvangt.
waarschijnlijk is deze ring verdroogd of uitgesleten.
Stuur eraf en dit rubber vervangen dus.

Karel Beukema toe Water
Het onderdeelnummer is 604129/30. Te koop bij het clubmagazijn voor Eur 12,30. Het zijn kennelijk twee onderdelen in één: een bus waarin de stuurkolom draait en een breder geribd rubber eromheen, dat binnen de stuurbuis past.
Heb hetzelfde verschijnsel bij mijn 15/6-H, ondanks dat er een nieuw rubber in de stuurbuis zit: stuurkolom/as kan binnen de buis lichtjes heen en weer worden bewogen. Niet erg, maar wel hinderlijk. Mogelijk is op mijn auto slechts één van beide onderdelen gemonteerd. Ben dus benieuwd naar je resultaat. Dan weet ik wat me te doen staat.

Pim Berends
Het geribbelde rubber zit in de bevestiging tegen het dashboard. Een 2e rond rubber zit aan het uiteinde van de stuurstang bij het stuur en dient als afstandsring tussen de stuurpijp en stuurstang.

Rob Koffijberg
Pim, dat rubber wat aan het dashboard is gemonteerd is een ander geribbeld rubber.
Na montage van het stuurhuis onder de auto moet je dit met de beugels dusdanig afstellen, zodat boven in de stuurbuis aan beide zijden evenveel ruimte zit tussen stuurstang en wand. Dan worden boven in de buis het geribbelde rubber geplaatst met daarin een stuurbuislager. Dit is een rilsanbus van een ander, harder materiaal dan het rubber waar het in komt.
Als er speling is kan dit dunnere busje ingesleten zijn of zoals in mijn 39'er er gewoon niet meer in zitten. Het was doorgseleten en onder het rubber gezakt, wat ook aardig was ingevreten. Bij mij bleek het stuurhuis dan ook helemaal niet centrisch in de stuurbuis te zitten wat waarschijnlijk extra slijtage met zich had meegebracht.
De rilsanbus is als het rubber nog goed is ook apart te vervangen.
Tegenwoordig zijn er namaak kunststof rilsanbussen in de handel die al in het rubber gemonteerd zijn. In mijn 39'er heb echter ik een origineel rubber met bus gemonteerd en hier zit echt geen speling meer in.


Karel Beukema toe Water
Rob, ik ben een stuk wijzer geworden van je uitleg. Inderdaad denk ik dat in mijn auto de stuurkolom niet door de hartlijn van de stuurbuis loopt. Een kwestie van afstellen van het stuurhuis, dus. Vervolgens de stuurkolom aan de bovenkant opsluiten met het een goede rislanbus + geribbeld rubber. Ik vrees dat ik het met namaak zal moeten doen, alhoewel ik nog een wrak heb staan, waar wellicht een nog bruikbare originele set in zit.

Rob Koffijberg
Karel, het is wel een goede om e.e.a. af te stellen omdat de rubbers die om de stuurbuis zitten, onderaan bij de pedalen en aan het dashboard, niet makkelijk mee draaien. Bij de pedaalgroep en op het dashboard zit de buitenbuis gemonteerd met sleufgaten zodat de stuurbuis ook goed afgesteld/uitgelijnd kan worden in combinatie met de stuurstang.
Onder de auto moeten wel de beugels waarmee het stuurhuis aan de bodem is gemonteerd eerst goed draaibaar gemaakt worden. Dus eerst de dwarsboutjes losmaken die de beugels om het stuurhuis klemmen en zorgen dat het stuurhuis makkelijk een stukje in de beugels kan draaien.
Ik heb het originele setje bij een fransman op de Citromobile gekocht. (hij had er toen nog meer in originele oude ronde citroen doosjes) Er zijn overigens twee verschillende hoogtes van de rubberbus. De 600368 is ca 28,7 mm en de 604129/130 is 22,5 mm. Als je rubber en rilsanbus los vindt/koopt moet je dus wel opletten dat ze qua hoogte bij elkaar passen.
Wellicht dat het clubmagazijn nog stuurbuizen heeft waar een goed setje inzit.

Karel Beukema toe Water
Dit weekend nieuw rubber met bus gemonteerd (nieuwe namaak, rubber+rislanbus). Zit keurig, past prima. Dat verslijt ik niet meer!
De uitlijning van de stuurkolom in de stuurbuis klopte heel aardig. Als je na verwijderen van het oude rubber de stuurkolom voorzichtig in de opening van de lege stuurbuis heen en weer beweegt, merk je gauw genoeg of de stuurkolom ongeveer in de middenpositie zit.

Erik-Jan Zurcher
Allemaal bedankt voor alle informatie en advies. Heel duidelijk allemaal. Ik heb de rubberbus met gemonteerde rilsanbus inmiddels door het magazijn thuisgestuurd gekregen. Maar de montage geeft mij nog wat problemen: Na verwijdering van het stuur blijft de geperforeerde ijzeren schijf met daaraan op de achterkant vastgelast de hoofdmoer zitten. Losdraaien daarvan kost zoveel kracht (ik heb hem nog niet los) dat ik bang ben de stuurinrichting te beschadigen. Natuurlijk moet deze moer goed vastzitten, maar zo vast? Hoeveel kracht mag je er op uitoefenen?

Bart Vermeulen
Eric dit is geen moer omlos te draaien. Je moet het stuur verwijderen. De platte moer boven op de ijzeren schijf waar op het stuur is gemonteerd losdraaien. De vastgelaste moer is nl om die platte moer vast cq los te kunnen draaien. Anders gaat de stuurstang meedraaien nietwaar...
Als stuur en platte moer zijn verwijderd moet de ijzeren schijf met een trekker los worden getrokken.


Karel Beukema toe Water
Pas op!!!
Als je in het werkplaatshandboek of de Revue Technique kijkt, zie je dat je voor het verwijderen van de struurkop een stuk speciaal geeedschap nodig hebt. Dat is een stalen plaat met een uitsparing erin, die je tussen de stuurbuis en de onderkant van de stuurkop moet steken. Onder deze stalen plaat zet je de klauwen van de trekker.
Als je de klauwen van de trekker onder de ring met de gaten zet en er spanning op zet, kunner er twee dingen gebeuren: de ring wordt zo krom als een hoepel en/of de ring gaat los zitten ten opzichte van het lichaam van de stuurkop.
Die stuurkoppen kunnen ongelooflijk vast zitten (gelukkig maar...). Onderschat dus niet de krachten die je met de trekker moet uitoefenen. Wat spanning op het geheel zetten en met een 400 grams hamer op de kop van de trekker slaan, heeft in mijn geval het gewenste resultaat opgeleverd. Ik heb ook al eens een stuurkop verkl..t.Home * | 4 cilinder | 6 cilinder | 8 cilinder | Appendix | Clubblad | Weblinks met veel techniek * | Site Map


Back to content | Back to main menu