WikiTan techniek


Go to content

Main menu:


Jack Weaver *

4 cilinder > Rayon I > versnellingsbak - extra's

Verstevigingsplaat in de versnellingsbak
ontworpen door Jack Weaver


Jan Mannaert
Beste mensen ik was laatst bij een medeclublid en deze mijnheer had een verstevigingsplaat in de versnellingsbak gemonteerd op de bouten van de difflagers, teneinde torsiekrachten in de bak en lagers op te vangen, zag er prima uit -
wie weet iets van waar te koop en of werking/ervaring

Gerard Madern
Dat is (zeer waarschijnlijk) een Jack Weaver plaat. Dit soort inwendige verstevigingsplaten is ontwikkeld voor de racerij. Er zijn een aantal varianten van geweest, maar de laatste versie is nog in productie en ook verkrijgbaar.
Een andere mogelijkheid is de uitwendige verstevigingsplaat ( incl 2 extra lagers ) van Roger Williams. Deze constructie is veel zichtbaarder en veel duurder.
Ik zal de foto's en de prijs van de Weaverplaat opzoeken.

Bart Vermeulen
Waar kan die plaat nog verkregen worden eigenlijk?

Gjalt van der Molen
... en zie ook:

http://www.tractionavant.ch/Berichte/Technik/getriebeverstaerkung/jack_weaver.php

Doel is te voorkomen dat de versnellingsbak overlangs in tweŽen splijt door te grote zijdelingse krachten bij overbelasting. De pignonas wil dan als het ware over het kroonwiel "heenklimmen". En dan is de bak het bokje. Deze platen werden ook in de Icar-Reda versnellingsbak gemonteerd die in de racerij gebruikt werden met 1100 cc Cooper-Climax-motoren.
Schema's, foto en een fraai verhaal in het Duits, door Hans Georg Koch.

Rob Koffijberg
Jack heeft destijds inderdaad een dergelijke versteviging ontworpen om in zijn tractions en racers met tractionbak te plaatsen. Enige jaren geleden heeft de australische citroenclub de versteviging verbeterd en het huidige model onder patent ontworpen en in productie genomen Dit is het model in de afbeelding van Marc.
Als hun "overseas partsofficer" verkoop ik deze verstevigingsplaat voor de Australische club aan deze kant van de oceaan. Voor de geinteresserden heb ik er nog een paar op voorraad voor de 2010 prijs. van 42,50 euro. Een nieuwe levering is overigens onderweg.
Er komen nog wel verzendkosten bij, of ophalen in Schiedam is natuurlijk ook leuk. Is er gelijk wat oud Citroen roest te bewonderen.

Gerard Madern
Dit waren de foto's die ik wou laten zien.
Enkele jaren geleden zijn er in Nederland een aantal naar volle tevredenheid gemonteerd. Rob heeft ook nog een montagevoorschrift in het Nederlands.


Met dank aan Rob Koffijberg en Gerard Madern

Home * | 4 cilinder | 6 cilinder | 8 cilinder | Appendix | Clubblad | Weblinks met veel techniek * | Site Map


Back to content | Back to main menu