WikiTan techniek


Go to content

Main menu:


dynamo *

4 cilinder > Rayon III > elektriek

Problemen met laden

Willem van de Wouw:
Heeft iemand een goede oplossing; mijn accu is altijd leeg nadat ik 's nachts met de TA gereden heb, dit na zo'n 1 uur rijden. Ik heb nog steeds 6 volt in mijn 55-er 11BN, dynamo heeft nieuwe borstels, de charge meter op dashbord zakt altijd richting decharge met lichten aan rijden, tenminste met de koplampen aan, met stadslicht geen probleem. nieuwe spannings regelaar

Louis Baars:
Ook bij mij vas dit even een probleem. Het is gelukkig geheel verholpen. De beide andere antwoorden geven wel aan wat er aan de hand kan zijn ,maar geven niet echt een oplossing. Ik ben naar een bedrijf gegaan die dynamo's leverd en reveseerd, en deze mensen hebben inderdaad het probleem opgelost. Ik heb meegereden met de 3 landenrit en heb toen ook met verlichting aan gereden. Dus extra lampen aan de caravan. Zelf dan kwam de amp. meter niet onder 0. De laadstroom is afgeregeld op =/- 13,4 volt. Bij mij werkt dit dus uitstekend.

Cees de Jongh:
De voorgaande twee tips duiden het probleem al goed aan. De oorzaak je nog goede accu wordt tijdens het rijden zonder verlichting niet of nauwelijks bijgeladen, goed te controleren met een amperemeter die om de stroomkabel naar de accu klemt. Het gevolg van de te geringe bijlading is dat bij het rijden met verlichting de accu snel leeg is omdat je dynamo nu helemaal niet meer het verlangde vermogen kan leveren. Twee zaken goed controleren; I de toestand van de dynamo II de werking van de spanningsregelaar waarvan vooral de stroomregeling gecontroleerd moet worden. Als je zelf niet zo thuis bent in dit soort zaken zoek dan een bedrijf dat gespecialiseerd is in autoelectricteit. Zo'n bedrijf moet in staat zijn om dynamo en regelaar perfect op elkaar af te stemmen. De andere mogelijkheid is een zeer vermoeide accu die wel steeds laadstroom van de dynamo consumeert maar deze niet in lading weet om te zetten. Zodra je met verlichting gaat rijden kan de dynamo lang niet altijd het volle vermogen leveren, hangt same


Clemens van Rijthoven:
Ook bij mij probleem bekend. Spanningsregelaar is meestal de hoofdschuldige. Die duitse wehrle dingen zijn niet echt geweldig op den duur. Ik heb via Rene Methorst uit Veldhoven een originele E.D spanningsregelaar en probleem is voorbij. Let ook op goede verbindingen van de kabels en fittingen. Wordt je stroomslot niet heet? Hoe oud is de accu en hoe is de conditie van de accu? Bij monteren van een goede nieuwe accu ken je de auto soms niet meer terug.Verder controleer het wattage van de overige lampen. Zijn die niet te zwaar? (je weet wel dan zien ze me goed in het donker) Ik spuit mijn contacten regelmatig in met WD 40 te koop bij iedere DHZ. Dit lost corrosie blijvend op en laat je stroomverbruikers met veel minder inspanning hun werk doen. Dus als je eerst zorgt dat je stroomcircuit optimaal functioneert kun je problemen sneller lokaliseren. Bij oude auto´s kan een probleem uit heel veel kleinere oorzaken bestaan met als gevolg dat je niet snel de oorzaak vindt als je niet gedegen te werk gaat. Ook an
aart van boven of je accu levert te weinig laadstroom,of je spanningsregelaar doet het niet op de juiste wijze. zoek iemand of een bedrijf die kan meten hoeveel ampere je dynamo levert klopt dit met de originele gegevens (reparatiehandboek of olyslager) dan zit het probleem in de regelaar:niet goed afgesteld of niet het juiste type. functioneert de dynamo niet naar behoefte dan evt. nieuw anker (was ooit bij mij het probleem). nb. bij 70 a 80 km/uur met je amperemetertje nog charge of minimaal nul aangeven bij dimlicht! of bij groot licht aan en flink gas geven moet hij op nul staan.

Ombouw

  • van 6 naar 12 volt
  • naar 6 volt wisselstroomdynamo
  • naar elektronischer spanningsregeling


Bart Osse:
Ik ben met een restauratie bezig en ik vraag me af of het monteren van een wisselstroom dynamo een grote verbetering van de elektrische 6 volts installatie betekent. Wie heeft hiermee ervaring, en welke wisselstroom dynamo is dan gebruikt?

Robert Huyghe:
Ik heb een 12 V wisselstoom dynamo gemonteerd van CTA. Deze wordt met een elektronische bijgeleverde spanningsregelaar geregeld tot een maximale laadspanning van ongeveer 7.2 V. Om dit te installeren is een kleine ombouw van de aansluitingen op de bestaande draden nodig en de nieuwe spanningsregelaar krijgt een extra voedingsdraad van de accu via het contactslot. Voordelen hogere startspanning en meer laadvermogen bij lage toerentallen. De oude gelijkstroom dynamo heeft in combinatie met de mechanische spanningsregelaar vaak problemen, waarvan je waarschijnlijk verlost bent (geen langdurige ervaring met de nieuwe.) Nadeel: absoluut niet origineel.

Willem van de Wouw:
Gezien het feit dat ik wat uit de buurt woon zal ik toch zelf de laadspanning van mijn accu moeten meten en bijstellen. ze zien hier mijn TA voor een ford aan zo dus. Heb ik het goed als ik mijn amperemeter vanaf de spanningsregelaar, uitgang BAT, verbind met de plus (+) pool van mijn accu en bij draaiende motor, stationair, de spanningsregelaar bijstel. misschien domme vraag maar ik wil toch zeker weten.

Aart van Boven:
Heb je goed,alleen kan een eenvoudig metertje de hoge stroom vaak niet aan. Pas dus op dat je de meter niet opblaast. Het gaat er vooral om dat de dynamo bij een wat hoger toerental (tijdens het rijden) voldoende amperes levert! Als je ongeveer 80km rijdt moet het amperemetertje op de teller ongeveer halverwege de 0 en de C (charge) staan.(afhankelijk van hoe vol de accu nog is. als deze erg vol of leeg is klopt dit niet). Of hij moet nul of liefst nog iets charge geven bij grootlicht en 80 km/u. Kijk eerst of de accu goed is.

Dick Boers:
Ik heb een 7A met een oorspronkelijke 3-velden dynamo. Op alle clubavonden heb ik altijd gehoord, dat zo’n arrangement spontaan in de brand kan vliegen als de dynamo net op een verkeerde positite gaat stilstaan bij het parkeren. Ik heb dus vanaf het begin een wat we in dienst (militaire dus) een massapik noemden. Die kun je nog gewoon kopen en die heb ik direct na de pluspool in de accukabel op het voorschutbord ingebouwd. De sleutel daarvan (de pluspik als het ware dus) zit in de cabine, onder de passagiers-dashboard, dus onzichtbaar. Je hebt dus wel twee sleutels nodig om te gaan rijden. Maar het staat wel stoer...

Karel Beukema toe Water:
De dynamo waarover je het hebt is een drieborsteldynamo. Bij deze (ouderwetse) constructie wordt alleen de maximale laad stroom permanent ingesteld door de 3e borstel (die met de veldwikkeling verbonden is) ergens rond de omtrek van de collector te fixeren. Bij een dergelijke dynamo wordt de maximale laad spanning alleen begrensd door de inwendige weerstand van de accu. Gevolg is dat de spanning in de accu vaak stijgt tot boven de zogenaamde gasspanning (7,2 volg bij een 6 volt accu), waardoor deze gaat koken. Als er teveel electrolyt in de cellen aanwezig is, zal de accu makkelijk overkoken, wat lekkage van zuur naar de accubak en naar andere delen van de koets of van de motor tot gevolg kan hebben. Om deze ellende te voorkomen, is de functie van de 3e borstel op de latere dynamo’s overgenomen door een automatische stroom/spanningsregelaar die, zoals het woord al aangeeft, zowel de maximale laadstroom als de maximale laadspanning regelt.

Hoofdschakelaars (al dan niet met een losse sleutel) voor toepassing in dergelijke zwakstroomnetten zijn te kust en te keur te koop in diverse uitvoeringen. Er zijn namelijk allerhande machines en voertuigen die om (arbeids)veiligheidsredenen verplicht van een dergelijke schakelaar moeten zijn voorzien. Op bijna elk pleziervaartuig zul je er bovendien eentje tegenkomen. Om een beetje in stijl van de Traction te blijven, zou ik er eentje aanschaffen met een metalen huis en een metalen sleutel. Deze zijn doorgaans van Engelse makelij.

Cees de Jongh:
Als je de 6 voltsinstallatie wil behouden raad ik je naast de tips van PIm Berends aan om een 6 volt wisselstroomdynamo in te bouwen. De capaciteit hiervan is meer dan het dubbele van de originele 6 Volt gelijkstroomdynamo. Het gevolg hiervan is dat er altijd genoeg stroom voorhanden is en de verlichting veel en veel beter zichtbaar is waardoor de veiligheid fors toeneemt. Zelf heb ik een derde remlicht gemaakt van een oud achterlicht van en A-Ford. In het lampenhuis nieuw relectiemateriaal en een 6 volt 21 Watt-lamp. Zo is de zichtbaarheid overdag ook een stuk beter dan met de originele stoplichten.

Home * | 4 cilinder | 6 cilinder | 8 cilinder | Appendix | Clubblad | Weblinks met veel techniek * | Site Map


Back to content | Back to main menu