WikiTan techniek


Go to content

Main menu:


bekleding reinigen *

4 cilinder > Rayon IV > stoelen en banken

Dick Hendriks:
Mijn Traction bezit nog zijn originele bekleding. Deze is puntgaaf en niet versleten maar helaas ook niet schoon meer. Weet iemand een manier om de bekleding te reinigen zonder dat deze beschadigd of losgehaald moet worden? Welk schoonmaakmiddel geeft de beste resultaten?

Dick Hendriks:
Hoe het afliep. Na eerst voorzichtig wat geprobeert te hebben met doeken bleek dat je het vuil van 45 jaar niet zomaar weg hebt. Ik heb toen de stoute schoenen aangetrokken en de badkuip gevuld met warm water met daarin biotex groen (is dit reclame?). Als eerste heb ik hierin een deurpaneel schoongemaakt. Eerst met het Biotexwater flink (maar niet hard!) boenen en vervolgens onder de douche goed uitspoelen. Daarna voor de kachel drogen. Dit gaf een perfect resultaat. Ik heb wel geprobeerd te voorkomen dat de bekledingspaneel door en door nat werd. Als het paneel nat is trekt ze krom (de bekledingsstof krimpt!) maar na droging is alles weer vlak. Vervolgens heb ik de zittingen van de voorstoelen in de badkuip schoongeboend. Ook deze weer goed afspoelen met schoon water en heel goed laten drogen. Bij de achterbank heb ik zowel de bekleding van de zitting als van de rugleuning heel voorzichtig losgehaald van het frame. Alle onderliggende lagen heb ik laten zitten. Nadat ook deze hoezen een Biotex behandeling ha
cees de jongh Chris wellicht heb je iets aan de volgende tip die ik laatst in La Bombe las. Daar werd het inweekmiddelen handwasmiddel Biotex groen gebruikt/ Een halve emmer sop van 60 graden werd aangemaakt en de bekleding werd met een plantenspuit gvuld met het bovengenoemde sopje besproeid. De zitting en rugleuning goed nat maken. Daarna leh je handdoeken die in schoon warm water waren gedrenkt op de zitting en rugleuning. Dit een paar uur laten liggen. Het is nu de bedoeling dat het vuil in de handdoeken trektVervolgens de zitting en leuning goed droogzuigen met een waterstofzuiger.Dit alles zonodig nog eens herhalen. Zelf boek ik goede resultaten met de bekledingsreiniger van het merk Motip dit zogenaamde droogschuim borstel ik licht in met een zachte borstel. Daarna met een schone doek doek alles goed nawrijven. Succes Cees

John Branderhorst:
Hier nog een aanvulling op de goede adviezen en tips. Een oud recept van mijn moeder, om bekleding op te frissen, is een emmer handwarm water met een scheutje Amonia, goede doorroeren. Vervolgens met een vochtige spons het goedje over de stof wrijven, niet te nat maken. Iets in laten weken en vervolgens met een schone doek afnemen. Alles is zo fris als een hoentje!

Peter Dingen:
Bij vuil, vet en zelfs Tectyl heb ik al verschillend keren goede resultaten gehad met garage handzeep. Gebruiken als op je handen, goed inwrijven en daarna met lauw warm water afspoelen. Goed nadrogen met de genoemde handdoeken en voorzichtig met de fhne. Deze werkzaamheden op een zomerse dag uitvoeren helpt goed in het droogproces.
Het beste werken de soorten die ook vanaf het begin met water mag gebruiken.
Voor gebruik bij de oudere stoffen natuurlijk even voorzichtig een stukje proberen.

Jan Witkop:
Vanish in een soort plantenspuit haalt zelfs vochtkringen weg.

Home * | 4 cilinder | 6 cilinder | 8 cilinder | Appendix | Clubblad | Weblinks met veel techniek * | Site Map


Back to content | Back to main menu